Ulice se změnila v nízkoprahový klub


Datum publikace: 02.05.2012

Pátek 27. dubna byl vyhlášen jako den nízkoprahových služeb pardubického kraje. Akce byla pořádána pracovníky nízkoprahových klubů Futur a Áčko. Ideou bylo představení nízkoprahových klubů a služeb veřejnosti přímo na ulici s prohlídkou a seznámení s kluby. Celá akce trvala od 12.00 do 16.00 hodin a v jejím průběhu bylo osloveno kolem 30ti lidí. Svojí účastí se ke dni připojili i klienti obou nízkoprahových klubů. Akce byla pod záštitou oborové pracovní skupiny Pražec 08 a podpořena městem Chrudim a Pardubickým krajem.

Pracovní skupina nízkoprahových služeb pardubického kraje Pražec 08 vyhlásila 27. duben 2012 dnem nízkoprahových služeb, které jsou snadno dostupné dětem, mládeži a mladým dospělým v období, kdy mohou řešit neshody s rodiči, ve škole, v partě, nudí se, nemají si s kým popovídat.

Společným prvkem této akce byl „klub na ulici“. Tímto nenásilným happeningem se snažili pracovníci klubů vtáhnout kolemjdoucí do atmosféry klubu a více přiblížit to, co se děje za jejich zavřenými dveřmi. Kolemjdoucí si mohli zahrát fotbálek, posedět na gauči, povídat si, prohlédnout si prostory klubu, nebo se jen zastavit s pracovníky.

Pracovníci nízkoprahových klubů Futur a Áčko z Chrudimi se k tomuto dni připojili a doslova vytáhli klub na světlo ulice. Současně však i kluby byly otevřeny a pracovníci zvali návštěvníky k prohlídce. „Je to docela zajímavý způsob, jak lidem přiblížit to, co se děje za dveřmi klubů, možnost se s nimi pobavit o našich službách a ukázat jim fungování na klubu samotném“ říká realizátorka NDZM Áčko Zuzana Švecová.

Celá akce trvala bezmála 4 hodiny a v jejím průběhu bylo na ulici osloveno několik desítek lidí všech věkových kategorií. „Zájemcům o informace jsme rozdávali letáky a klubové vizitky, ale také jsme se je snažili zapojit do dění „pouličního klubu“ třeba tím, že si mohli zahrát fotbálek nebo si popovídat s pracovníky„ říká Petr Beneš z NZDM Áčko.

Akce se zúčastnili i klienti nízkoprahových klubů, kteří malovali typický den na klubu. Fotografie jejich výtvorů budou umístěny do pomyslné mapy nízkoprahových zařízení pro děti a mládež v Pardubickém kraji. "Díky pěknému počasí na akci dorazilo 20 uživatelů NZDM Futur a celou akci jsme si všichni parádně užili" říká realizátor NZDM Futur Šárka Kejzlarová

Sociální služby poskytované dětem a mládeži ve věku 15 – 26 let prostřednictvím NZDM Futur a Áčko v Chrudimi jsou financovány prostřednictvím Individuálního projektu Pardubického kraje na sociální služby, Ministerstva práce a sociálních věcí, města Chrudim a Pardubického kraje.

Šance pro Tebe poskytuje nízkoprahové = snadno dostupné sociální služby dětem, mládeži a mladým dospělým. Provozuje nízkoprahová zařízení Futur a Áčko v Chrudimi. Provádí terénní kontaktní práci v Chrudimi a v Prachovicích. Terénní formou pracuje také s ohroženými rodinami. Nabízí uplatnění zájemcům o dobrovolnickou činnost. Provozuje Dům Agora jako „místo k setkávání“ a prostřednictvím Centra podpory volnočasových a zájmových aktivit poskytuje zázemí kulturním, společenským a zájmovým aktivitám.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz