Ukončili jsme devatenáctiměsíční Individuální projekt s bilancí 249 podpořených osob.


Datum publikace: 05.02.2014

Logo | Šance pro Tebe

Od července 2012 Šance pro Tebe zajišťovala prostřednictvím terénních programů své služby v sociálně vyloučených lokalitách v Chrudimi, Hrochově Týnci a Prachovicích. Během realizace Individuálního projektu Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji tak podpořila 249 osob ve věku nad 15 let.

Individuální projekt Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji je financován z Evropského sociálního fondu (www.esfcr.cz) prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

V rámci projektu jsme pracovali s jednotlivci formou terénní sociální práce. Službu jsme poskytovali v jejich přirozeném prostředí s cílem navazovat a udržovat kontakt založený na důvěře a poskytovat sociální pomoc a podporu. Důležitou součástí této práce je mapování lokality a získávání informací o příčinách, charakteru a intenzitě sociální situace cílové skupiny. 

Během realizace projektu jsme zřídili zázemí v Hrochově Týnci a v Prachovicích. „To považuji za hodně důležité. Pokud pracujete v sociálně vyloučené lokalitě, je nezbytné být její součástí, musíte se zde umět pohybovat, rozumět vztahům, účastnit se důležitých akcí. Nestačí být pouhým návštěvníkem či pozorovatelem,“ říká Sophie Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe a dále vysvětluje obsah terénní sociální práce.

„Našim klientům nabízíme poradenství, podporu a pomoc. V oblasti bydlení podporujeme naše klienty v získání a udržení standardního bydlení. Pomáháme jim při hledání zaměstnání, motivujeme je ke zvyšování jejich kvalifikace. Téměř vždy řešíme s klienty jejich zadlužení, snažíme se předcházet a snižovat neúnosné zadlužení, sestavujeme s nimi splátkové kalendáře. Pomáháme s vyřizováním listin, kterým nerozumí, vysvětlujeme obsah doručených úředních dopisů, pomáháme vyplňovat potřebné formuláře, sepisovat žádosti či dopisy. V závislosti na schopnostech klienta se účastníme jednání s úřady, toto jednání vedeme nebo pouze klientovi radíme, jak má jednání vést. Je-li to třeba, doprovázíme klienta na úřad, do nového zaměstnání apod. Za důležitou část naší práce považujeme podporu vzdělávání dětí našich klientů. Nabízíme doučování prostřednictvím dobrovolníků, poradenství při plánování dalšího vzdělávání, motivujeme k pravidelné docházce do školy apod. Všechny naše činnosti vedou k získání znalostí a rozvoji dovedností a kompetencí jednotlivců. Naším cílem je klienta vést k samostatnosti a k tomu, aby naši službu potřeboval jen dobu nezbytně nutnou a nestal se na naší službě závislým.“

Šance pro Tebe chce pokračovat v poskytování terénní sociální práce ve vyloučených lokalitách Pardubického kraje. „Terénní sociální práce je práce s lidmi, je o budování vztahu, o vzájemné důvěře. K tomu je zapotřebí čas delší než devatenáct měsíců. Nyní netrpělivě čekáme na vyhlášení veřejné zakázky, která v případě, že uspějeme, podpoří pokračování naší započaté práce,“ dodává Sophia Dvořáková.



Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz