Terénní práce pracovníků Šance pro Tebe běží už na plný plyn


Datum publikace: 11.09.2012

Terénní práce pro děti a rodiny, které poskytuje organizace Šance pro Tebe v Chrudimi, Prachovicích a Hrochově Týnci, se rozběhly na plný plyn a v tak zvaných vyloučených lokalitách se pracovnice programu zapojily do dění v tamějších komunitách. Práce v rodinách se pomalu rozbíhá a dokonce už mají za sebou úspěšné akce jako soutěžní odpoledne anebo talentovou soutěž. Nyní chystají dobročinný bleší trh „Děravá kapsa“.

Soutěžní odpoledne v Chrudimi a v Hrochově Týnci (23. a 31. července 2012) 

První a vydařenou akcí bylo soutěžní odpoledne v Klášterních zahradách v Chrudimi. Jedno z červencových odpolední bylo věnováno dětem a rodinám ohroženým sociálním vyloučením. „Cílem soutěžního odpoledne bylo také oslovit rodiny s nabídkou Terénního programu a informovat je o tom, že je tu služba, která jim může pomoci s vyřizováním běžných, ale i obtížnějších záležitostí,“ popsala smysl soutěžního odpoledne Michaela Benešová, jedna z terénních pracovnic Šance pro Tebe.

Do Klášterních zahrad dorazilo na 25 dětí a kolem 13 dospělých z Chrudimi. „Někteří z rodičů doprovázeli děti při soutěžích, povzbuzovali je anebo společně s dětmi vyráběli náramky a ozdobné kolíčky. Na soutěžním odpoledni vládla přátelská a uvolněná atmosféra,“ dodává Monika Jetmarová, další z pracovnic Šance pro Tebe. Všichni se mohli pobavit při soutěžích jako skákání v pytli, střelbě z luku anebo přetahování lanem. Jako při správných soutěžích nechyběla ani závěrečná odměna.

Druhé červencové soutěžní odpoledne se uskutečnilo týden na to, tentokrát v zámeckém parku v Hrochově Týnci. „Děti zdolávaly překážkovou dráhu, skákaly v pytlích, přetahovaly se lanem nebo skládaly obrázek. Nechyběla ani výtvarná dílna,“ popsala Lucie Cejnarová ze Šance pro Tebe. Zasoutěžit si přišlo 22 dětí, někteří i s rodiči, ti se také zapojovali do soutěží nebo děti povzbuzovali. „Akce se všem líbila, děti společně s rodiči na jejím konci vymýšleli, jaká další akce by se mohla příště uspořádat,“ řekla ještě Lucka Cejnarová.

Soutěžní odpoledne podpořila celonárodní sbírka Pomozte dětem České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti. „Projekt podpoří minimálně 40 dětí a jejich rodiny. Zejména pak ty, které byly vystěhovány z vyloučené lokality pod chrudimským nádražím a ocitly se mimo dosah nízkoprahových služeb,“ vysvětluje význam soutěžních odpolední Martina Švadlenková, vedoucí Sociálního programu pro rodiny. „Soutěžní odpoledne hodnotíme jako velmi vydařené. Děti, rodiče i pracovníci si akci moc užili a ve finále některé z dětí společně s rodiči vymysleli další aktivitu, a to Superstar v Hrochově Týnci“, doplnila Lucka Cejnarová.

Tejnice má talent (30. srpna 2012) 

Superstar v Hrochově Týnci se tedy uskutečnila. Ve čtvrtek 30. srpna se od tří hodin odpoledne sešli děti, mladí z místní komunity a jejich rodiče v rolích pořadatelů. Tyršovy sady tak pravděpodobně poprvé viděly, že i „Tejnice má talent a své superstar“. „Pořadateli byli rodiče a mladí lidé z místní komunity. Sami za námi přišli s návrhem pořádání právě takové akce. Pořadatelé z vlastních řad potřebovali naši jen minimální praktickou podporu a skvěle zvládli organizaci,“ popsala nadšení Lucie Cejnarová, pracovnice terénního programu pro děti a rodiny.

Talentovou soutěží provedli dva mladí šikovní moderátoři ze zdejší komunity, děti se utkaly ve dvou kategoriích - zpěv a tanec. „Soutěžící podpořil velký počet diváků, bylo jich přes stovku - 65 dětí a 50 dospělých,“ sdělila nadšeně Lucka Cejnarová. Uvedla také, že během celého odpoledne vládla přátelská atmosféra, která nezmizela ani po vyhlášení vítězů a společném úklidu prostoru parku.

Pracovníci Šance pro Tebe ve spolupořádání takových akcí sledují především dva cíle: „rozpohybovat“ místní komunitu a představit Terénní program pro rodiny s dětmi, který má v sociálně vyloučených lokalitách podpořit obyvatele ve věku nad 15 let, kterým hrozí vyloučení ze společnosti.

Terénní pracovníci Šance pro Tebe tak od začátku července aktivně pracují s ohroženými obyvateli v sociálně vyloučených romských lokalitách v Chrudimi, Hrochově Týnci anebo Prachovicích. Práce v terénu budou trvat do ledna 2014. Odbornou garanci v oblasti terénní práce pak sociální pracovníci ze Šance pro Tebe poskytují také ve Svitavách.

Co se chystá v terénu dál: bleší trh „Děravá kapsa“ 

Pracovnice sociálního programu pro rodiny mají teď v plánu uspořádat bleší trh pro své klienty, což jsou jedinci a rodiny, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci.

Občanské sdružení Šance pro Tebe je jedním z poskytovatelů sociálních služeb v rámci Integrovaného programu „Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji“ financovaného z Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz