Prevence v praxi aneb jak jsme sázeli stromy


Datum publikace: 28.03.2012

Dokladem toho, že učení nemusí být pouze mučením je i realizace preventivního projektu Krok za krokem do života v Prachovicích. Projekt je zaměřen na neformální vzdělávání dětí mezi 9-14 lety a je podpořen společností Holcim Česko. Společná návštěva 3D kina klienty Terénního programu Jeskyně a pracovníků zařízení dopadla na výbornou, zasadili jsme společně několik stromků.

Cílem projektu „Krok za krokem do života“ je předávat dětem znalosti a dovednosti tak, aby je zažili a tím si je i dokázali osvojit. Klienti na které je tento projekt zacílen často pocházejí ze sociálně slabého prostředí, proto jsme se společně vydali na výlet do Chrudimi a navštívili 3D kino. Film, který jsme vybrali v sobě spojoval dvě hlavní témata. Řešil vztahy mezi lidmi - chování k druhému člověku a téma ekologie – chování k přírodě. „Vybrali jsme si film Lorax. Lorax je kouzelná bytost - ochránce přírody, který se stará o stromy. Ve chvíli, kdy lidé vykácí poslední strom, Lorax poradí, jak zasadit poslední existující semínko…,“ říká realizátor projektu Jiří Tůma.

Film tématicky zapadal do dlouhodobého působení terénního programu v obci. „Pravidelně se s dětmi bavíme o mezilidských vztazích a chování k druhým lidem. Ekologické téma byl takový bonus, který jsme ale využili. Navíc to byla docela zábava. Právě včera jsme za Prachovicemi zasadili naklíčená semínka kaštanu. Uvidíme, jestli porostou. Pokud ano, bude to taková společná vzpomínka na naší práci tady v Prachovicích“, dodává Jiří Tůma.

Terénní program Jeskyně poskytuje své služby dětem a mladým lidem v Prachovicích již deset let. Oslovuje holky a kluky ve věku 6-20 let a nabízí jim podporu při zvládání každodenních situací a asistenci při trávení volného času. Těmito činnostmi přispívá ke zlepšení jejich sociální situace. Služby TP Jeskyně jsou financovány prostřednictvím Individuálního projektu Pardubického kraje na sociální služby, Ministerstva práce a sociálních věcí, Pardubického kraje a společnosti Holcim Česko.

Šance pro Tebe poskytuje nízkoprahové = snadno dostupné sociální služby dětem, mládeži a mladým dospělým. Provozuje nízkoprahová zařízení Futur a Áčko v Chrudimi. Provádí terénní kontaktní práci v Chrudimi a v Prachovicích. Terénní formou pracuje také s ohroženými rodinami. Nabízí uplatnění zájemcům o dobrovolnickou činnost. Provozuje Dům Agora jako „místo k setkávání“ a prostřednictvím Centra podpory volnočasových a zájmových aktivit poskytuje zázemí kulturním, společenským a zájmovým aktivitám.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz