Představujeme práci rodinných asistentů ze Šance pro Tebe


Datum publikace: 05.09.2014

Ilustrační foto | Zdroj: archiv Šance pro Tebe

Projekt Rodinní asistenti se dostal do své druhé poloviny. Jak si vedou asistenti, kteří pracují s ohroženými rodinami, které se ne vždy vlastní vinou dostaly do tíživé životní situace? Kde všude působí a kolika rodinám už pomohli?

 „Naši rodinní asistenti jsou takový přítel do domu"

Rodiny, v nichž poskytujeme jako Šance pro Tebe službu „Rodinného asistenta“, jsou rodiny, ve kterých sami rodiče nikdy nezažili funkční rodinné zázemí,“ objasňuje Sophia Dvořáková situaci, v níž se nachází většina klientů – ať už dětí nebo rodičů, ke kterým rodinní asistenti od letošního jara pravidelně dochází.

 

Rodičům, se kterými asistenti pracují, chybí mezigenerační zkušenost s tím, jak se má rodič chovat. Většina z klientů totiž vyrůstala v ústavní péči a nemohli si tak osvojit rodičovské návyky a neměli kde načerpat rodičovské kompetence. „Ve zkratce to znamená, že takovým rodičům bohužel chybí zažitý model, jak pečovat a starat se o své děti anebo třeba i o chod domácnosti,“ vysvětluje dále Sophia Dvořáková, která je ředitelkou Šance pro Tebe, ale také realizátorem projektu Rodinní asistenti.

 

A právě do takto složitých rodinných vztahů přichází rodinný asistent. „Já bych to nazvala takovou „tchýní na návštěvě“,“ říká s humorem a laskavou nadsázkou Sophia Dvořáková. „Spíše bych ale rodinné asistenty nazvala „přítelem v domě“,“ doplňuje Sophia.

 

Působí na rodiče i celou rodinu ve dvou rovinách – první z nich je osobní příklad, v němž rodiče i samy děti vidí, že pohladit i pokárat dítě lze s láskou a respektem. Že není třeba křiku anebo se k dětem točit zády. Stejně tak rodiče mohou vidět nové vzorce chování k dětem anebo k přístupu ke škole a domácí přípravě,“ říká Sophia. Rodinní asistenti často pomáhají dětem s přípravou do školy, učí je pravidelnosti, ale třeba i tomu, že do školy se chodí včas.

 

 

Současně rodinní asistenti působí v rovině profesionální. „Naši asistenti jsou profesionálové a jejich stěžejním zájmem je to, aby rodina jejich přítomnost v budoucnu vůbec nepotřebovala,“ uzavírá ředitelka Dvořáková. Jedním dechem ale dodává, že většina rodin bohužel potřebuje dlouhodobé doprovázení. „Takováto práce se prostě nedá počítat na měsíc, ale třeba na půl roku nebo na celý rok.“

 

 

Proč je práce rodinných asistentů důležitá?

Působení rodinných asistentů v ohrožených rodinách je důležité nejen proto, že dokáží být průvodcem složitou životní situací. Jejich přítomnost má i další rozměr. Dítě z ohrožené rodiny má díky rodinným asistentům možnost potkat někoho, kdo funguje jinak než jeho rodiče. A to cítím jako velkou devizu tohoto projektu. Věřím tomu, že až jednou děti založí vlastní rodinu, tak si vzpomenou, že k nim domů kdysi chodil nějaký asistent nebo nějaká „teta“ a ta s mamkou vařívala třeba palačinky a staraly se o domácnost a doma měly pravidelně teplé jídlo a byl tam někdo, kdo maminku naučil se ptát na to, jak bylo ve škole,“ říká Sophia.

 

Asistenti začali působit na celém Chrudimsku

V současné chvíli působí ve vyloučených lokalitách na Chrudimsku celkem čtyři rodinní asistenti. Většinou se pohybují v sanačních rodinách, tedy rodinách, kterým hrozí odebrání dětí. Asistent do takové rodiny dochází častěji než jednou týdně a pomáhá složitou a často lidsky velmi těžkou situaci stabilizovat.

 

Rodinní asistenti pracují vždy přímo v rodině, v jejím přirozeném prostředí, a mají se členy rodiny navázané úzké vztahy. „Takové vztahy jsou ale pokaždé založené na pravidlech a hranicích a jejich hlavním cílem je, aby rodič na konci cesty s asistentem dokázal jít dál už sám. Zároveň to však neznamená, že by si v budoucnu rodič nemohl o pomoc říci. Ale takový rodič už většinou dokáže rozpoznat nějaké blížící se ohrožení a díky zkušenosti s rodinným asistentem by se jeho rodina nemusela dostat do žádného velkého problému,“ objasňuje a povídání o projektu Rodinní asistenti uzavírá Sophia Dvořáková.

 

V současné chvíli asistenti ze Šance pro Tebe docházejí do jedenácti rodin v Chrudimi, Chrasti, Hrochově Týnci a Prachovicích. Mezi rodiči, se kterými asistenti pracují, jsou nejen mladí lidé, ale i rodiče ve středním věku. Zároveň se jedná o rodiny z většinové i menšinové společnosti.

 

Rodinné asistenty a jejich práci v rodinách v roce 2014 finančně podpořila Nadace Terezy Maxové dětem a Nadační fond J&T. Informace o projektu najdete na odkazu zde.

Základním posláním Nadace Terezy Maxové dětem je umožnit každému dítěti vyrůstat v rodině.

Činnost Nadace Terezy Maxové dětem se tak zaměřuje na následující tři pilíře podpory, jimiž jsou:

  1. prevence nežádoucího odebrání dítěte z rodinného prostředí. Nadace v dané oblasti podporuje např. terénní práce, asistenční a konzultační služby pro rodiny v krizi, nejrůznější terapie, snaží se o změnu systému, atp.

  2. podpora náhradního rodičovství.

  3. kompenzace nedostatků ústavní výchovy je oblast úzce spojená s podporou dětí vyrůstajících v kojeneckých ústavech a dětských domovech.

Nyní má Nadace Terezy Maxové dětem pod patronátem 24.000 tisíc dětí vyrůstajících v ústavní péči v České republice a bezpočet dětí umístěných v sociálně slabých biologických a náhradních rodinách. Patronkou nadace je Tereza Maxová, rodačka z Pardubic, maminka tří dětí a žena, která se ve světě modelingu pohybuje už dvě desetiletí.

(Zdroj: Nadace Terezy Maxové dětem)

Kontakt pro média: Mgr. Veronika Volejníková | Tel. 603 837 928 |

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz