Ohlédnutí za zářím


Datum publikace: 27.10.2021

Září

 

S blížícím se návratem žáků do třídních lavic připravovali pracovníci nízkoprahových klubů děti a mládež na pravidelný režim. Děti se těšily především na setkávání s kamarády, spolužáky a učiteli. Po odstartování nového školního roku slouží nízkoprahové kluby Šance pro Tebe nadále jako možnost bezpečného a anonymního prostředí, ve kterém se mohou děti setkávat se svými přáteli a trávit zde smysluplně svůj volný čas.    

V rámci Dne otevřených dveří a Týdne nízkoprahových služeb návštěvníci měli možnost nahlédnout pod pokličku Šance pro Tebe a zjistit více o naší cílové skupině, nabízených aktivitách nebo činnostech v jednotlivých službách včetně šicí dílny.

Doprovodný program sebou přinesl mnoho aktivit, které probíhaly uvnitř zázemí či v parku. Hosté mohli ochutnat například tradiční romské lokše s marmeládou nebo tvarohem, zapojit se do různých interaktivních a kreativních her, vyzkoušet si něco nového.

Pod záštitou Odboru sociálních věcí MěÚ Chrudim se v září zaměstnanci Šance pro Tebe společně s dobrovolníky zapojili do akce „Rozběhněme pěstounství“. Potkat jste je mohli u několika stanovišť (psí akademie, pétanque, skákání v pytlích, malování na obličej, přírodovědný kroužek), které vykouzlily úsměv na tváři dětem i jejich rodičům. V neposlední řadě jste mohli nakoupit výrobky u stánku Šicí dílny Ušito s Šancí. Pokud jste to nestihli, nevadí. Šicí dílnu najdete na adrese  Fortenská 138, Chrudim. Má otevřeno.

Měsíc září pro nás byl významný díky štědrým darům, které jsme dostali a mohli předat potřebným. MONETA Money Bank ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti (NROS) věnovala naší organizaci výpočetní techniku v hodnotě minimálně 300 tis. Řada počítačů již byla předána do rodin - dětem, pro které bylo pořízení IT techniky značnou, často až nepřekonatelnou finanční zátěží. Poděkování patří také společnosti Goldfein CZ s.r.o. z Pardubic, která podpořila děti ze sociálně slabých rodin a darovala jim 300 ks perníků, které byly předány do základních škol.

Terénní pracovníci služby Streetwork pokračovali v monitoringu jednotlivých lokalit, ve kterých působíme (Heřmanův Městec, Hrochův Týnec, Čankovice, Chrast, Slatiňany, Chrudim). Naši zaměstnanci se u mládeže setkávají nejčastěji s popíjením alkoholu, kouřením. Pracovníci se snaží upoutat jejich pozornost a nabízejí jím pomocnou ruku při řešení všedních či vážnějších životních situací.

Služby pro rodiny a jednotlivce se potkávali s klienty jak u nich doma, tak v kanceláři, kdy vyhledávali pracovní nabídky, jiné odpovídající bydlení, doučovali. Pracovníci řešili rodinné rozpočty a finanční gramotnost, dluhy, exekuce. Spolupráce probíhala jak uvnitř organizace napříč službami, tak na venek s dalšími institucemi (MěÚ, úřad práce, základní a mateřské školy atd.).

Soc. aktivizační služba pro rodiny s dětmi působila nejen ve velkých městech, ale i v přilehlých obcích kam dojížděla služebním automobilem. Spolupráce s rodinou není vždy jednoduchá, je závislá na mnoha faktorech. I v uplynulém měsíci bylo našim cílemspolečně pracovat na zmírnění či eliminování příčin ohrožení dítěte a rodiny. Pracovali jsme na zvyšování kompetencí k nezletilým dětem, s tématem péče o domácnost, oblast zdraví, řešili jsme vztahy, rozdělení aktivit mezi partnery, pracujeme na zlepšení výchovného přístupu rodičů k dětem. I v této soc. službě jsme spolupracovali se všemi zainteresovanými aktéry.

V Předškolce jsme v září pracovali na novém plánu pro školní rok 2021/22. Také jsme uskutečnili společný výlet předškolek. Navštívili jsme Pohádkovou zahradu v Pardubicích, která je místem, kde mají svůj domov týraná a opuštěná zvířátka zachráněná z nevyhovujících podmínek.

V Šicí dílně pokračovaly kurzy šití, které jsou v současné době obsazeny. Mimo to jsme navázali spolupráci s chrudimskou společností Cityzen, kdy jsme dostali zakázku na výrobu vonných levandulových sáčků.  Účastnili jsme se prodejních jarmarků a pomalu se připravujeme na zimu a s ní nadcházející svátky (šijeme pytlíky pro děti na mikulášskou nadílku, vánoční dekorace a další).

V  Šanci pro Tebe nadále probíhají výběrová řízení se snahou obsadit volná pracovní místa. Pokračujeme v aktivní kontaktní práci s dětmi, mládeží a rodinami. Ve spolupráci s potravinovou bankou poskytujeme potravinovou podporu lidem ohroženým nepříznivou životní situací. Naší činností usilujeme o zlepšení životní situace našich občanů. To vše i za Vaší podpory. Děkujeme.

 

Marek Točoň

PR Pracovník

Mob.: 733 747 746
E-mail: marek@sance.chrudim.cz



Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz