Ministr Dienstbier navštívil Šicí dílnu a obchůdek "Ušito s šancí"


Datum publikace: 23.09.2014

Ministr Dienstbier navštívil Šicí dílnu a obchůdek "Ušito s šancí"

8. září 2014, Chrudim | „Ministerský den“ přivedl ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera také do Šicí dílny „Ušito s šancí“. Dílnu a obchůdek navšítili spolu s ním také zástupci města Chrudim.

„Ministr Dienstbier se aktivně zajímal o provoz naší šicí dílny a také o samotné příběhy lidí, kteří v šicí dílně odvádí dobrou práci,“ popisuje ministerskou návštěvu Sophia Dvořáková, ředitelka organizace Šance pro Tebe.

Během návštěvy se hovořilo o mnohých tématech, která se dotýkají jak samotné organizace Šance pro Tebe, tak především služeb, které poskytuje.

„Společně s Radkou Pochobradskou, která vede oddělení prevence na chrudimském úřadu, jsme zavzpomínaly na začátky šicí dílny a přemýšlely i o výhledech do budoucna. Zmínily jsme také aktuální problémy, které prožíváme spolu s našimi klienty. Je to třeba postavení majority, nálada ve vyloučených lokalitách, úskalí při hledání zaměstnání a bydlení z pohledu našich klientů. Dotkly jsme se také práce s motivací klienta, jejich úspěchy a neúspěchy,“ vyjmenovává ředitelka Dvořáková.

Ministr Dienstbier i se svým doprovodem zastihl pracovnice Šicí dílny Ušito s šancí přímo u šicího stroje a s jehlou v ruce. Právě se pracovalo na látkových hadech do mateřské školky, které budou pomáhat dětem s nácvikem motoriky. Podle slov Jiřího Dienstbiera si sám sebe dokáže představit s křovinořezem, ale ne u šicího stroje. Ministr tím narážel na kurz práce s křovinořezem, který Šance pro Tebe realizovala v rámci městského projektu v minulosti.

Co během návštěvy ministra Dienstbiera také zaznělo?

"Hovořila jsem s panem ministrem o situaci v Hrochově Týnci a o tom, jak je těžké být romským dítětem v tomto městě. Poukazovala jsem na to, že naši klienti chtějí pracovat, ale kolikrát je to složité právě pro jejich etnicitu, nízké vzdělání a nedůvěru okolí.

Mluvili jsem také o tom, že ne vždy se povede práci u klientů urdžet. Často klient i sociální pracovník věří, že se vše podařilo, ale nakonec klient nezvládne počáteční stres a neudrží si zaměstnání. 

Také jsme mluvili o novinových článcích a o tom, že je jednoduché soudit a odsoudit, nežli zjistit pravdu. 

Právě terénní pracovník má šanci přímo v rodině pracovat s rodiči mladého člověka, který nastoupí do šicí dílny a vysvětlovat, co vše tato zkušenost pro jeho dítě přinese," doplnila Sophia Dvořáková.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz