Zahájení Jednoho světa už v pátek 20. března: Jděte za bublinami a po čuchu


Datum publikace: 13.03.2015

Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile

Jeden svět 2015 klepe v Chrudimi na dveře Agory a Městského kina.
 

Zahájíme ho už v pátek 20. března na Resselově náměstí – poznáte nás podle bublin a slibné vůně mezinárodní kuchyně!
 

Chrudimská část celostátního filmového festivalu Jeden svět 2015 už klepe na dveře. Festivalový podtitul a výzva „Praskněte své bubliny!“ chce i v letošním roce vyburcovat nejen k tomu, abychom zašli na některý z festivalových snímků, ale také k debatám o tom, jak narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností.

Chrudim se o víkendu od 20. do 22. března stane jedním z 33 regionálních měst České republiky, které se zapojí do promítání filmů s tématy jako je válka na Ukrajině, rozšiřování Islámského státu anebo nárůst rasismu v české společnosti. Začíná totiž chrudimská část filmového festivalu Jeden svět!

 

O ladění právě probíhajícího už 17. ročníku filmového festivalu Jeden svět, který začal již 2. března v Praze a postupně se rozšiřuje do dalších českých měst, si můžete přečíst v článku Jeden svět 2015 praskne vaši ochrannou bublinu. Praskat to bude už tradičně i v Chrudimi!

 

Jaký bude chrudimský program Jednoho světa?

Festivalový program v Chrudimi odstartuje páteční dopolední příjemné setkání na Resslově náměstí. „Od 11 do 15 hodin odpoledne budou mít kolemjdoucí zájemci možnost ochutnat něco málo z mezinárodní kuchyně,“ láká k posezení Eva Pavlíčková, koordinátorka Jednoho světa v Chrudimi. Speciální, téměř celosvětové, občerstvení budou připravovat lidé z Centra na podporu integrace cizinců v Pardubickém kraji, výbornou kávu pak zajistí kavárna s fair trade výrobky. „Kromě toho si lidé budou moci na náměstí prohlédnout výstavu fotografií, která dokumentuje život a práci lidí ze Šance pro Tebe,“ doplňuje Sophia Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe.

 

Zajímavým navázáním na letošní motto „Praskněte své bubliny“ bude skutečná možnost si právě „prasknutí bublin“ vyzkoušet na vlastní kůži. „Připravili jsme, asi především pro menší zájemce, velký bublifuk, který také krásně souvisí s letošním tématem festivalu a zároveň si myslíme, že velké bubliny budou zajímavou podívanou a oživením náměstí,“ prozrazuje Eva Pavlíčková.

 

Výstava, kavárna a také obchůdek šicí dílny Ušito s šancí se posléze přesunou do prostor Agory v ulici Štěpánkova, hned pod náměstím. Tady totiž od půl šesté vypukne slavnostní zahájení celého festivalu.

 

Festival Jeden svět v Chrudimi nám pomůže zahájit pan místostarosta Miroslav Tejkl. Rádi bychom tak také poděkovali městu Chrudim za jeho každoroční nejen finanční podporu festivalu,“ uvádí Sophia Dvořáková. Na zahájení dorazí také zástupci organizace Člověk v tísni, která je hlavním pořadatelem festivalu Jeden svět.

 

Festivaloví návštěvníci se hned první den Jednoho světa v Chrudimi mohou těšit na Míru ze Smrčku a hudební vystoupení T. V. Martínka na piano. Hlavní bodem slavnostního zahájení ale bude filmová produkce. V 18 hodin odstartuje snímek Toto a jeho sestry a od 21 hodin film K oblakům vzhlížíme. „Rumunský film Toto a jeho sestry bych si nenechala ujít,“ říká Eva Pavlíčková a dodává: „Film díky intimní blízkosti kamery přímo vtahuje diváka do života třech sourozenců, kteří se ocitnou v situaci, kde rychle a snadno hrozí pád na dno.“

 

K dalším neméně zajímavým snímku pak jistě bude patřit dokument Bojovníci ze severu (hrát se bude od 20 hodin v sobotu 21. března v Agoře). Film otevře debatu o motivech mladých lidí, kteří se více a více přidávají k islámským radikálním skupinám. Kompletní program festivalu uvádíme níže a také na webových stránkách Šance pro Tebe zde anebo přímo na portálu Jeden svět.

 

Stejně jako v loňském roce se bude promítat v Agoře (Štěpánkova 92, Chrudim) a v Městském kině (ul. Svatopluka Čecha 256, Chrudim). Cena vstupného je symbolických 60 korun.

 

Festivalu předcházela vydařená a veselá benefice

Letošní benefice, která se už stala pravidelnou součástí předfestivalového dění v Chrudimi, se opět vydařila a pátek 6. března tak přinesl do rozpočtu příprav na festival 5 000 korun. Všechny vybrané finance použijí pracovníci Šance pro Tebe na úhradu nákladů, které jsou spojené s přípravou festivalu. O benefici jsme psali v článku Benefice pro Jeden svět 2015 v Agoře a fotografie z hudebního večera, ve kterém se pojil punk i hendikep, najdete na Facebooku zde.

 

Přípravy a festival Jeden svět 2015 v Chrudimi podpořilo už tradičně Město Chrudim, finanční podporu poskytla v letošním roce také organizace Člověk v tísni a Centrum podpory integrace cizinců. Děkujeme!

 

Festival Jeden svět 2015 spolupořádá Šance pro Tebe s organizací Člověk v tísni. Na organizaci festivalu se v Chrudimi významně podílí také zdejší dobrovolníci. Děkujeme jim také!

 

 

Kontakt pro novináře: Za organizátory: Eva Pavlíčková, +420 732 624 655 | PR a komunikace: Veronika Volejníková, 603 837928,

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz