Nasadili jsme rukavice a spolu s celou republikou jsme „Uklízeli svět“


Datum publikace: 23.04.2015

Úklid v Klášterních zahradách v Chrudimi | Foto: Archiv Šance pro Tebe

Šance pro Tebe, naši pracovníci, ale především naši klienti ani v letošním roce nevynechali příležitost a zapojili se do celostátní kampaně s názvem „Ukliďme svět“. Ani v roce 2015 nám totiž nebylo jedno, jak vypadá naše nejbližší okolí, a tak jsme neváhali a vyzbrojili se rukavicemi, odpadkovými pytli a vyrazili. Uklízeli jsme v okolí zastávky v Chrudimi, v Klášterních zahradách a v klášteře a na Školním náměstí, ale také v Hrochově Týnci a v Prachovicích.

Jak akce probíhala se podívejte také v naší fotogalerii na webových stránkách Šance pro Tebe.

Uklízeli jsme kolem vlakové zastávky Chrudim město i v Klášterních zahradách

Na Den Země, který se tradičně připisuje k datu 22. dubna, se naši pracovníci a klienti připravovali téměř celý duben. Na příklad v Chrudimi se začalo uklízet už v úterý 14. dubna, a to konkrétně kolem vlakové zastávky Chrudim město. „Akci „Ukliďme svět“ podpořilo také město Chrudim a kromě našich klientů byla určena i pro širokou veřejnost, aktivně se jí zúčastnilo sedm zájemců,“ popisuje Tomáš Jakoubek ze Šance pro Tebe, který je koordinátorem aktivit v lokalitě Chrudim.

Kolem zastávky se celkem nasbíralo jedenáct plných pytlů odpadků, ale bohužel nechyběly ani velké kusy nepořádku – např. rozbitá palubní deska automobilu anebo část myčky na nádobí. „Bylo až s podivem, co všechno se našlo vyhozené v okolí trati. Namátkou třeba taky stará trika a kraťasy, kusy kabelů, PET lahve a plechovky od piva, staré rádio nebo kusy starých koberců,“ doplňuje Tomáš Jakoubek. Naši zúčastnění klienti z řad dětí a mladých lidí si nakonec akci chválili i proto, že měli možnosti si ověřit, že i prací pro své okolí lze trávit čas smysluplně a prospěšně.

Úklidu v Klášterních zahradách a na Školním náměstí si všimli i kolemjdoucí a nešetřili chválou

Dalšími chrudimskými místy pro úklid v rámci akce „Ukliďme svět“ byly Klášterní zahrady, samo okolí kláštera a Školní náměstí, tam se uklízelo ve stejný den jako na vlakové zastávce. „Do úklidu se zapojilo deset našich malých a mladých klientů z nízkoprahového klubu Futur a dva pracovníci Šance pro Tebe. Děti měly možnost všimnout si toho, co se všude kolem nás válí věcí, které by tam být nemusely. Dokonce se děti setkaly s pochvalou od veřejnosti za to, že se do úklidu zapojily s takovou vehemencí,“ říká Lucie Kmošková, pracovnice nízkoprahového klubu pro děti a mládež Futur v Chrudimi. Odměnou pro malé účastníky úklidu pak bylo malé grilování ve vnitřním nádvoří kláštera.

V Hrochově Týnci se uklízelo hned na začátku dubna

Hned na začátku dubna se do úklidu svého okolí a do akce „Ukliďme svět“ pustili také pracovníci a klienti ze Šance pro Tebe, kteří jsou z Hrochova Týnce. Zde se uklízelo v úterý 7. dubna a pomáhaly především děti a mládež, ale nakonec se přidali také rodiče zúčastněných a celkem se sešlo na 15 párů pomocných rukou.

„Společně jsme se zaměřili na úklid venkovních veřejných prostor, kde se často pohybujeme, a to na okolí Domu s pečovatelskou službou i prostory kolem Městského úřadu. Díky přízni počasí jsme si nakonec - jako odměnu za práci, která nás zároveň bavila - opekli buřty na prvním jarním ohýnku,“ líčí Tereza Ayengbe, terénní kontaktní pracovnice Šance pro Tebe, která působí v Hrochově Týnci a v Chrasti.

Stranou nezůstaly ani Prachovice, i tady děti a mladí nasadili rukavice a šlo se uklízet

„Ukliďme svět“ zavítalo také do Prachovic a také hned v úvodu dubna. „Informace, v čem akce spočívá a jak se do ní můžeme zapojit i my v Prachovicích, jsme předali našim klientům a nakonec se jich zapojilo jedenáct a k tomu dva pracovníci Šance pro Tebe,“ uvádí Klára Saláková z nízkoprahového klubu pro děti a mládež Futur, který působí také v Prachovicích.

Hromadný úklid začali klienti i pracovníci před nízkoprahovým klubem Futur v Prachovicích, pak se vydali očistit okolí maringotky, sídliště „na nových“ a zastávku autobusu. „Od Českého svazu ochránců přírody jsme dostali igelitové rukavice a pytle na odpadky, ale podpořili nás také z Obecního úřadu Prachovice, kde nám zdejší pracovníci ochotně zapůjčil nářadí na úklid. Moc jim za to děkujeme,“ vzkazuje za všechny zúčastněné Klára Saláková.
„Líbilo se nám, jak se klienti ochotně a aktivně zapojili do úklidu. Abychom jejich úsilí ocenili a motivovali je k další účasti na takových akcích, udělali jsme jim diplomy za účast a odměnili jsme je drobnou sladkostí,“ dodává ještě Klára Saláková ze Šance pro Tebe.

Celorepublikovou akci Ukliďme svět pořádá Český svaz ochránců přírody. V loňském roce tak díky kampani proběhlo na 224 úklidů po celé České republice, zapojilo se na 17 336 aktivních účastníků a celkem ze země sebrali na 157 tun odpadků. 

V letošním roce se akce Ukliďme svět uskutečnila už po třiadvacáté v řadě a velký procentní podíl účastníků tvoří vždy samy děti a mladí lidé, nejinak tomu bylo v Chrudimi, Hrochově Týnci a v Prachovicích.

Akci „Ukliďme svět“ podpořilo město Chrudim a byla podpořena také v rámci projektu Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II, který je financovaný z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. 

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz