Jeden svět 2015 v Chrudimi: Některé bubliny ještě nepraskly


Datum publikace: 01.04.2015

Jeden svět 2015 v Chrudimi

Další ročník festivalu Jeden svět, který zavítal už tradičně také do Chrudimi, skončil a tak rekapitulujeme.

Podařilo se i v tomto ročníku Jednoho světa vyvolat diskuze? Narušily filmy předsudky, naše pohodlné nevědomí či dokonce fámy, které se šíří českou společností? „Praskli si diváci své bubliny?“ Jak na filmy s tématikou války na Ukrajině, rozšiřování Islámského státu anebo nárůst rasismu v české společnosti reagovaly při následných debatách děti? Čtěte v reflexi od organizátorů Jednoho světa v Chrudimi.

Jeden svět 2015 v Chrudimi pohledem fotografa si prohlédněte v naší fotogalerii na odkazu zde.

Jeden svět v Chrudimi promítal pro více jak tři stovky studentů a žáků

I v letošním roce se na Jeden svět do Chrudimi mohli vydat mladí diváci ze základních a středních škol z města i z jeho okolí. Program speciálně vybraných projekcí pro ně začal už v pondělí 16. března a poslední film mohli zhlédnout ve středu 25. března. Celkem se na projekce se svými vyučujícími přišlo podívat na 318 žáků a studentů.

Pro základní školy byly v programu festivalu vyhrazeny celkem čtyři projekce, které vidělo 123 dětí. Středoškoláci mohli vidět dvojnásobek filmů a dorazilo jich 183. Na jedno z filmových představení se přišla podívat také skupinka 12 diváků ze spolku Péče o duševní zdraví.

Po každém z filmů následovala debata a mnoho zajímavých názorů. Co všechno zaznělo při diskuzích se školami popsal Lukáš Ságl, pracovník Šance pro Tebe a jeden z organizátorů chrudimské části filmového festivalu Jeden svět.

Bojovníci ze Severu | odkaz na popis filmu najdete zde

Reakce u filmu Bojovníci ze Severu byly často nejbouřlivější. Velice objektivně diskutovali studenti Gymnázia Skuteč. Bylo patrné, že do diskuze zapojují svůj všeobecný přehled a zajímají se také o doplňující informace. Podle mého názoru kolem sebe neměli tak silnou mediální bublinu, snažili se o filmu hodně přemýšlet. Především je zajímalo, proč pokračují teroristické akce i po skončení "okupace" Somálska Etiopií a proč rebelové zabili například lékaře, kteří jsou v dané oblasti potřeba pro civilní obyvatelstvo.

Někteří ze studentů a studentek však k filmu Bojovníci ze severu měli potřebu říct, že muslimy nenávidí i když žádného neznají a Korán či Islám jako takový je pro ně také neznámý. V podstatě je nenávidí bez důvodu.“

Putinovy „Děti 404“ | odkaz na popis najdete filmu zde

Milým překvapením byl zájem a ochota dívek ze Střední školy Bohemia, které se položily do živé diskuze poté, co zhlédly film Putinovi „Děti 404“. Snímek hovoří o problematice homosexuální komunity v Rusku, jejíž propagace je po vydání zákazu ze zákona nepřípustná. Studentky byly přístupné novým názorům a beseda s nimi byla velmi podnětná a příjemná.“

Haiduc – život na ulici, Hrdá na vzdory chudobě, Nora zpívá pro Sýrii

Pro děti ze základních škol byl silným zážitkem film „Haiduc – život na ulici“, kde viděli malého chlapce, který žije na venku a fetuje barvu. Dalším silným snímkem byl titul „Hrdá na vzdory chudobě“. V tomto filmu dětem podle debaty přišlo divné, že dívka, hlavní hrdinka, která s rodiči žije v provizorním bytu a je závislá na potravinové bance, nemůže být přece chudá – vždyť vlastní mobilní telefon.

Pro děti byla také nepředstavitelná skutečnost z filmu „Nora zpívá pro Sýrii“. Mohly se zde totiž vcítit do dívky, která musela velmi rychle opustit svůj domov a přestěhovat se do jiného státu. Na příklad na otázku „Co by si určitě vzaly s sebou?“ nebyli schopny odpovědět. Všechny napadalo především jídlo, ale nepřemýšlely třeba vůbec o hračkách, vzpomínkách, zvířatech a podobně.“

Nenávidím a hotovo...“

Při filmových diskuzích jsme se ale setkali také s názorem „nenávidím a hotovo“, bez dalšího vysvětlení. Zarážejícím názorem bylo přirovnání modlících se muslimů ke zvěři, která se žene za miskou s krmením či prostá nesnášenlivost muslima bez další znalosti konkrétního důvodu.“

---

Festivalu předcházela vydařená a veselá benefice

Letošní benefice, která se už stala pravidelnou součástí předfestivalového dění v Chrudimi, se opět vydařila a pátek 6. března tak přinesl do rozpočtu příprav na festival 5 000 korun. Všechny vybrané finance použili pracovníci Šance pro Tebe na úhradu nákladů, které jsou spojené s přípravou festivalu. O benefici jsme psali v článku Benefice pro Jeden svět 2015 v Agoře a fotografie z hudebního večera, ve kterém se pojil punk i hendikep, najdete na Facebooku zde. O kapele BeneBend a o práci komunity Benediktus se můžete dočíst na odkazu zde.

---

Přípravy a festival Jeden svět 2015 v Chrudimi podpořilo už tradičně Město Chrudim, finanční podporu poskytla v letošním roce také organizace Člověk v tísni a Centrum podpory integrace cizinců. Děkujeme!

Festival Jeden svět 2015 spolupořádá Šance pro Tebe s organizací Člověk v tísni. Na organizaci festivalu se v Chrudimi významně podílí také zdejší dobrovolníci. Děkujeme jim také!

---

Jeden svět odstartoval v Praze 2. března a trval do 11. března. Následně se projekce a festivalový život přesunul do dalších 33 českých měst. V Chrudimi se diváci z řad veřejnosti i žáků a studentů mohli na promítání vydat do Agory nebo do Městského kina od 16. do 25. března, víkend od 20. do 22. března pak patřil výhradně veřejnosti.

Text: Veronika Volejníková, 603 837928,

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz