Jeden svět 2015 praskne vaši ochrannou bublinu. Praskat to bude už tradičně i v Chrudimi!


Datum publikace: 24.02.2015

Jeden svět 2015

Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností – to je cílem 17. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který publikum přivítá výzvou „Praskněte své bubliny!“.

A jedním z 33 regionálních měst České republiky, které se zapojí do promítání filmů s lidskoprávní tématikou, se opět po roce stane také Chrudim. Od 20. do 22. března 2015 totiž chystají pracovníci a dobrovolníci ze Šance pro Tebe festival Jeden svět.

Zváni jsou všichni, kterým není jasná problematika války na Ukrajině, rozšiřování Islámského státu anebo nárůst rasismu v české společnosti. Všem těmto a mnohým dalším tématům se letošní ročník chrudimského Jednoho světa bude věnovat jak na plátně, tak posléze při debatách. 

I letos festival předznamená Benefice pro Jeden svět!

A ani ročník 2015 nebude výjimkou a hned v úvodu března, konkrétně v pátek 6. března od 17 hodin, festival předznamená Benefice pro Jeden svět. Více o připravované benefici si přečtěte v článku zde

 

Školám bude opět věnován významný prostor, mladí diváci se tak mohou těšit na zpestření výuky filmem, ale i debatou

I v letošním roce se na Jeden svět do Chrudimi mohou vydat základní a střední školy. Pro ně program promítání začne už 16. března a potrvá až do 25. března 2015. 

Na jaké filmové ladění zve Jeden svět 2015? 

Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu či nárůst rasismu v České republice.

„Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný. 

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty.

Symbolem letoška se stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit

Téma ročníku se letos neodráží v jedné konkrétní filmové kategorii, ale prochází napříč celým programem. Novinkami jsou kategorie V zajetí mysli, která nabídne filmy o duševním zdraví, a Co se v mládí naučíš, která představí dokumenty o vzdělávání. K příležitosti 20. výročí konce války v bývalé Jugoslávii festival přináší filmy v kategorii Jugoskop. 

Tradičně nebudou chybět programové kategorie Moc médií, Takzvaná civilizace s environmentální tematikou, Cesty ke svobodě ze zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni, Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech a Český pohled.

Další zajímavosti z Jednoho světa 2015

  • 17. ročník Jednoho světa přináší čtyři premiéry českých filmů: Jenica & Perla, Zatajené dopisy, Stále spolu a Cukr Blog.

  • Jeden svět sice začíná až v březnu, ale již nyní se uživatelé Stream.cz mohou zdarma podívat na několik dokumentů z minulých ročníků festivalu. Začaly také online projekce filmů jako Mý věci, Solartaxi, Pět rozbitých kamer a Servírky. 

  • Jeden svět odstartuje v Praze 2. března, potrvá do 11. března a následně se projekce a festivalový život přesunou do dalších 33 českých měst.

  • V Chrudimi mohou diváci na promítání Jednoho světa vyrazit od 20. do 22. března!

Kontakt:

Za organizátory: Eva Pavlíčková, +420 732 624 655

PR a komunikace: Veronika Volejníková, 603 837928,

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz