Individuální pedagogická práce s dětmi ze sociálně vyloučených lokalit na Chrudimsku pokračuje


Datum publikace: 17.06.2013

Logo | Ministerstvo práce a sociálních věcí

Od ledna 2013 realizuje občanské sdružení Šance pro Tebe projekt Pedagogická a výchovná podpora dětem a rodičům ze sociálně vyloučených lokalit Chrudimska. Cílem projektu je podpořit znevýhodněné děti a rodiny, které mají ztížený přístup ke vzdělání. Projekt se zaměřuje na zvyšování školní úspěšnosti dětí a rozvíjení rodičovských kompetencí rodičů. Projekt finančně podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a je realizován v úzké spolupráci s Terénním programem pro rodiny.

Na začátku projektu byly v rámci terénní práce vytipovány rodiny, kterým byla pedagogická a výchovná podpora cíleně nabídnuta. S rodiči byly domluveny pravidla poskytování služby a dohodnuty cíle spolupráce. Do rodin vstupuje pedagogický pracovník, případně jeho asistent. Pracovníci spolupracují s rodiči také na přípravě vstupu dětí do první třídy ZŠ a s přípravou dětí do školy. „V roce 2013 v rámci tohoto projektu vstupuje do první třídy základní školy 11 dětí. Většině rodičům a dětem jsme asistovali také při zápisu do první třídy. Snažíme se, aby děti vstupovaly do školy bez obav. Doprovázíme rodiče do školy především proto, abychom odstraňovali bariéry v komunikaci mezi rodičem a školou. Pomáháme rodičům porozumět požadavkům školy, případně objasnit specifické potřeby jednotlivých dětí a podchytit oblasti, na které je třeba se v domácí přípravě zaměřit. Ukazujeme rodičům, jak se mohou učitelů svých dětí doptávat, aby porozuměli správně požadavkům školy,“ říká Petra Rožková, pedagogický pracovník projektu. 

Spolupráce v rámci tohoto projektu probíhá většinou v domácnostech zapojených rodin, se školními dětmi pak v zázemí organizace v jednotlivých lokalitách. Záměrem je důkladnou školní přípravou u dětí navodit pozitivní prožitek ze školního úspěchu a tím je motivovat k dalšímu snažení a rodiče vtáhnout do partnerské pozice k pedagogům vzhledem ke vzdělání vlastních dětí a školní přípravě. "Toho chceme dosáhnout prostřednictvím terénní práce s rodinami a spoluprací se zainteresovanými školskými a zájmovými subjekty a orgány SPOD. Dětem je poskytováno doučování, asistence ve školách a doprovody na zájmovou činnost. Rodiče doprovázíme v navazování kontaktu se školou a předáváme jim informace o správném přístupu ke školní přípravě," doplňuje Milan Štorek, ředitel Šance pro Tebe .

Cílová skupinou projektu jsou děti a jejich rodiny orožené sociálním vyloučením a rizikovými jevy, rodiče mají základní vzdělání, příjmy ze sociálních dávek, jsou nezaměstnaní, bydlí v nevyhovujících podmínkách. Do těchto rodin vstupuje pedagogický pracovník a v úzké spolupráci a klíčovým pracovníkem rodiny je podporuje na cestě ke zlepšení školních dovedností dětí a výchovných kompetencí rodičů.



Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz