Děti z prachovické „předškolky“ zažily svůj první projektový den, přišly i jejich maminky


Datum publikace: 12.11.2014

Děti z prachovické „předškolky“ zažily svůj první projektový den, přišly i jejich maminky

Prachovická předškolka zažila svůj první projektový den. Uskutečnil se v pátek 31. října a jeho téma bylo úzce spjato s tímto datem – tématem projektového dne byl totiž svátek Halloween.

„Náš den v předškolce začal jako každý jiný, ale tentokrát s tím rozdílem, že nás na celé dopoledne navštívili také rodiče zdejších dětí. Trochu se s námi učili, hráli si a povídali,“ popisuje průběh nevšedního dne Eva Jerusalemová, která je pedagogickým pracovníkem v projektu „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ a v projektu „Kamas te phirel andre škola bije dar – Chceme do školy bez obav“, zkráceně „předškolka“.

Tím, že rodiče byli přizváni k účasti na jednom dopoledni v předškolce, mohli se sami přesvědčit, jak mají šikovné děti. „Po svačince děti uklidily odpadky do koše, do kterého vysypaly i drobečky z prostírání, na kterém hodovaly a nastalo naše pravidelné čištění zoubků. Svým: „Prosím, paní učitelko, nandáte mi pastu? Děkuji.“ opět děti ukázaly, jak se umí zadaptovat v klidném prostředí,“ vypráví své postřehy o smysluplnosti projektu Eva Jerusalemová. Opět tím poukazuje na to, že není třeba předsudků vůči malým dětem z vyloučených lokalit. 

 

„Chválím moc maminky, jak se s námi ihned zapojily do dění,“ hovoří dál o programu projektového dne Eva Jerusalemová. „V kroužku si s námi odříkávaly říkanku, kterou sice vůbec neuměly, ale snažily se,“ usmívá se Eva a pokračuje ve vyprávění o tom, jak se děti v předškolce učí naslouchat ostatním: „Pozdravili jsme se v kroužku naší uvítací básničkou a začal komunitní kruh. Maminkám jsem vysvětlovala pravidla, jak to u nás v kroužku chodí. Ale děti to dopověděly za mne.“ Hlavním pravidlem komunitního kruhu je to, že mluví jen ten, kdo má ovečku, ostatní naslouchají. Tématem tohoto kruhu bylo „Na co se těšíme nebo co bychom si nejvíce přáli…“.

A na řadu přišlo konečně povídání o samotném svátku Halloween

Děti i jejich maminky se blíže dozvěděly jaký je to svátek, kde se začal slavit, proč lidé dříve vyřezávali brambory a řepu a proč se dnes vyřezává dýně anebo proč se lidé halí do strašidelných kostýmů, proč dávají za své dveře sladkosti a další zajímavosti.

Došlo i na vyřezávání dýně

„Natěšené pohledy dětí mi říkaly, že asi dýni nikdy uvnitř neviděly. A tak jsme po odkrojení vršku, provedli podrobné zkoumání. Vysvětlili jsme si, co je uvnitř a hovořili o tom, jak se dá dužina i semínka dále využít. Maminky se přidávaly a jmenovaly jednotlivé recepty, o kterých kdy slyšely. Bohužel, nemáme možnost využít dužinu, musela do koše. Ale kdyby tato možnost byla, uvařily bychom si dýňovou polévku a upekly koláč,“ vyjmenovává Eva další aktivity projektového dne. Patřilo do nich také zdobení halloweenských perníčků. 

A co se stalo s dýní?

Ač si ji některé děti chtěly odnést s sebou domů, skončila nakonec po vzájemné domluvě u paní učitelky doma na balkoně. Eva ovšem musela dětem slíbit, že ji bude po několik večerů za sebou pravidelně rozsvěcovat. „Večer jsem se vrátila domů, až když se stmívalo a moje první cesta vedla na balkon, co nejrychleji rozsvítit dýni. Za chvíli jsem už slyšela hlasy venku. „Jé paní učitelka už ji rozsvítila,“ volala jedna z pravidelných návštěvnic předškolky Sára,“ usmívá se Eva Jerusalemová.

Postupně se pod Eviným balkonem sešel zbytek Sářiny rodiny a několik dalších lidí z domu. „Povídali jsme si prostě na ulici. Byl to nezaplatitelný pocit. Cítila jsem se neskutečně dobře a doufám, že i moje děti. Naše práce má smysl, jsem o tom přesvědčená,“ uzavírá povídání Eva Jerusalemová, pracovnice Šance pro Tebe, která v Prachovicích zajišťuje pravidelný chod projektu „předškolka“.

O projektu „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ aneb „předškolka“

Projekt „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ není žádnou novinkou mezi snahami pracovníků Šance pro Tebe. Vznikl už v předchozím roce a díky opětovné podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jsme v jeho realizaci mohli pokračovat také v roce 2014.

A i v letošním roce si vzali pracovníci v projektu tzv. „předškolky“ za své, že budou cíleně pracovat s dětmi, které se připravují na první vstup do školních lavic a kterým by mohlo hrozit sociální vyloučení anebo žijí v sociálně vyloučeném prostředí. „Chceme takovým dětem usnadnit přístup k předškolnímu vzdělávání a také rozvíjet jejich nadání a talenty,“ popisují pracovníci Šance pro Tebe hlavní myšlenku projektu „Předškolní příprava a včasná péče 2014“.

Citace z projektu:
„Nabízíme dětem a rodičům možnost připravit se na úspěšný vstup do školy. Chceme zprostředkovat dětem i jejich rodičům pozitivní zážitek se vzdělávacím systémem, napomáhat odstranění bariér a předsudků ze strany rodičů i pedagogů. Přípravou na školní docházku zamezit zbytečnému přestupu dětí na speciální školy.“

Projekt tzv. „předškolky“ realizujeme už od minulého roku, kdy se jej podařilo zavést ve vyloučených lokalitách na Chrudimsku. V letošním roce se „předškolka“ realizuje opět v Hrochově Týnci, a to v rozmezí dvou dnů, dále pak v Prachovicích, kde paní učitelka Eva Jerusalemová provází děti třikrát do týdne.

Projekt „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Projekt "Kamas te phirel andre škola bije dar – Chceme do školy bez obav" podporuje projekt Pomozte dětem, který organizuje Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize. Oba projekty pak tvoří naši "předškolku". 

 

 

 

 

Kontakt pro média | Mgr. Veronika Volejníková, Šance pro Tebe, PR komunikace |










Logo Nadace Pomozte dětem
Logo Nadace Pomozte dětem

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz