Beseda v Agoře: Jak je pro Romy důležité vzdělání?


Datum publikace: 13.11.2017

Oto Bunda při besedě v Agoře | Foto: Archiv Šance pro Tebe

Jak je pro Romy v dnešní době důležité vzdělání? Jaké vzorce chování předávají rodiče svým dětem? Jsou tyto vzorce v pořádku? Co dnešní mladí Romové jednou mohou předat svým dětem?

Takové a další otázky zazněly na konci října v chrudimském klubu Agora, který hostil zcela speciální debatu. Diskutovali při ní mladí Romové s hudebníkem Otou Bundou. 

Ota Bunda má zajímavý osobní příběh. Je úspěšným hudebníkem, který velmi úzce spolupracuje s zpěvačkou a sbormistryní Idou Kelarou ve sboru Čhavorenge. Je Rom a svým vyprávěním dokáže oslovit mladé dospívající a děti. „Besedy se účastnili především děti a mladí dospělí, kteří se nějakým způsobem účastní aktivit Šance pro Tebe. Pan Bunda mluvil převážně o tom, jak důležité je v dnešní době vzdělání, výchova a vzorce chování, které budou mladí Romové předávat svým dětem,“ popisuje hlavní myšlenku besedy Sophia Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe.

Pro tři desítky návštěvníků Agory bylo kromě zajímavého povídání a debatování připraveno také promítání unikátního snímku s názvem „O čo ide Idě“. Ten sklidil velký úspěch díky festivalu s lidskoprávní tématikou Jeden svět. Film o romské kultuře neskrývaně hovoří o těžkostech dětí a mladých dospělých, kteří vyrůstají v osadách a patří mezi sociálně vyloučené obyvatele.

Více o Idě Kelarové se dočtete také v článku Ida Kelarová představí v Chrudimi „své“ mladé romské muzikanty.

Kdo je Ota Bunda?

Oto pochází ze slavné skupiny Rodiny Bundových, která se skládá ze členů rodiny Bundů a soustřeďuje se na tradiční cimbálovou muziku a kulturu. Vyrůstal v Košicích na Slovensku a v hudbě prožil celý svůj život. Později se stal členem romského divadla Romathan v Košicích, v sekci divadelní, taneční, a zvláště hudební a pěvecké.

Od roku 2006 úzce spolupracuje s o.s.MIRET a Idou Kelarovou. Na mezinárodních workshopech vyučuje tanec s romskými prvky. Jeho taneční workshop se stal nedílnou součástí letních workshopů věnovaných romské kultuře. Poněvadž ale Oto je také hudebně a pěvecky talentovaný, stal se rovněž asistentem a podporou pro pěvecké sborové workshopy. Úzce spolupracuje s Idou Kelarovou na dětských uměleckých dílnách, určených romským talentovaným dětem a mládeži.

(Text o O. Bundovi je převzat z webových stránek Romanodrom.cz)

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz